Entrevista a Juan Vizcaino en el Periódico de Catalunya
Dijous, 08 de Octubre de 2015

 Pasamos los links y la entrevista que el periódico de Catalunya realizó a nuestro presidente JUAN VIZCAINO ALONSO.

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/juan-vizcaino-voluntariat-gran-valor-preservar-4571017

http://www.elperiodico.com/es/noticias/societat/juan-vizcaino-voluntariat-gran-valor-preservar-4571017

 

CARME ESCALES

Dijous, 8 d'octubre del 2015

Juan Vizcaíno: «El voluntariat és un gran valor a preservar»

En una mirada global de les societats modernes capitalistes, les que premien rapidesa i efectivitat, vulnerabilitat i dificultat personals són obstacles per créixer. Però als barris del món, la humanitat creix gràcies a aquestes dificultats, que fan aflorar el més autèntic de les persones. Juan Vizcaíno (Sant Adrià de Besòs, 1971) va créixer al carrer i allà mateix va crear l'associació Barnabites, on es cou molta humanitat.

 -¿Com van ser la seva infància i joventut?

 -Sóc el quart de sis germans, de l'última generació que va aprendre a jugar al carrer. Eren anys difícils i ens conformàvem amb poca cosa, la meva família era molt humil, l'únic que treballava era el meu pare. Jugàvem al carrer a fet a amagar, a futbol, a bales... Els caps de setmana ens reuníem en família amb cosins i oncles, el llaç familiar era més intens i pròxim. Jo agraeixo profundament l'educació i els valors transmesos pels meus pares.

-¿Quins són?

 -El respecte i la tolerància en tot sentit, la humilitat, la solidaritat i la responsabilitat.

 -¿Vostè sentia responsabilitat respecte al seu barri quan va fundar Barnabites?

 -No, tot va començar organitzant equips de futbol, després l'esplai del dissabte a la tarda. Va ser la inquietud d'un grup de joves que ens havíem conegut a la parròquia de Sant Sebastià el que ens va portar a realitzar activitats lúdiques i esportives. Tot això ens va servir per créixer i madurar com a persones, i a partir d'aquí la meva visió i el meu compromís amb el nostre barri van anar en augment.

 -Barnabites és un orde religiós...

 -La nostra associació es va fundar el 1995 a les instal·lacions de la parròquia. Allà vam estar uns cinc anys. El nostre nom inicial, que mantenim amb orgull, és Barnabites. Els pares barnabites són un antic orde de clergues regulars de Sant Pau -la cúria general és a Roma-. Les dues esglésies del marge dret de Sant Adrià de Besòs són de la mateixa congregació. Fa anys que ja no estem en locals parroquials, tenim tres locals al barri de Sant Joan Baptista per als nostres més de 130 usuaris, un gran percentatge d'ells en risc d'exclusió social.

 -¿Qui els auspicia?

 -Pràcticament tots els nostres recursos econòmics són subvencions de les administracions i entitats privades. Gràcies a elles podem oferir 562 places en els diferents projectes. Tenim 25 persones voluntàries, 12 professionals i 21 estudiants en pràctiques de diferents disciplines. Col·laborem en projectes d'aprenentatge i servei (APS) amb IES de Barcelona i Badalona amb alumnes d'integració social, i animadors socioculturals amb la Fundació Pere Tarrés -Barnabites és un dels seus centres federats-, Cet10 o l'Escola Educa, entre altres. Creiem en la igualtat d'oportunitats per a tots.

 -¿Qui pot seguir les seves activitats?

 -Qualsevol nen o jove entre 4 i 17 anys, amb independència de la seva situació econòmica, religiosa o social.

 -Vostè és administratiu en una asseguradora. ¿Quantes hores dedica al barri?

 -Bona pregunta [somriu]. Cada dia, entre visita al centre i novetats del dia, reunions i contestar correus d'educadors, no menys de dues o tres hores, i el cap de setmana una mitjana de quatre a sis, inclosos els diumenges per posar al dia i coordinar la resta de les novetats. Són hores que em passen volant. A la meva dona no tant.

 -¿Com diria que es podria encomanar un altruisme com el seu?

 -La pregunta del milió... Jo ho faig de manera vocacional. Has de creure en el que fas i sentir aquest espai com la teva pròpia família. El voluntariat és un gran valor a preservar. El món necessita gent compromesa socialment.

 

Pl. Mossèn Anton, 7 Local 2. - Sant Adrià del Besòs Telèfon 93 462 70 42 | Mòbil 679 815 024 ©2012 barnabitas@ajbarnabitas.org
Inici | Administració | Correu Intern